„Sretenjski susreti“ pesnika u Prokuplju

Pesnička manifestacija „Sretenjski susreti“, jedna je od važnijih manifestacija koja se u našem gradu, povodom Sretenja, tradicionalno održava svake godine. Ovogodišnja, 15. po redu manifestacija, zakazana je za 13. februar, u 18 sati, u Domu kulture i okupiće pesnike iz cele Srbije, ali i okruženja. Ono što je najvažnije, kako ističu u Domu kulture, koji je i organizator ovog značajnog dešavanja, jeste da oni nastavljaju da se održavaju pod okriljem ove ustanove, upravo tamo gde i pripadaju, svojoj matičnoj kući.

Kulturno leto u Prokuplju, foto: Marija Stevanović, Prokuplje vesti
Kulturno leto u Prokuplju, ilustracija, foto: Marija Stevanović, Prokuplje vesti

Toga dana, četrdesetak pesnika iz različitih krajeva naše zemlje, ugostiće književni stvaraoci iz Toplice. Svaki od njih, kazivaće po jednu svoju pesmu, a najbolji će biti nagrađeni Sretenjskom poveljom i Sretenjskim odličjem. Laureati će dobiti po jednu knjigu i zahvalnicu, kao i sliku sa Likovne kolonije „Ajdanovac“.

Ipak, kako ističu u Domu kulture, najveća nagrada i za ovogodišnje dobitnike Sretenjske povelje i Sretenjskog odličja, biće objavljivanje njihove pesme u časopisu „Tok“.

„Sretenjski susreti“ se ove godine po šesti put održavaju u vidu pesničkog maratona i po šesti put će najbolji pesnici poneti Sretenjsku povelju i Sretenjsko odličje. Ove nagrade su prvi put dodeljene povodom desetogodišnjice „Sretenjskih susreta”, 2015. godine.

Prošlogodišnji dobitnici ovih priznanja su pesnici Miloš Makera i Zvezdana Milosavljević.

Izvor: Grad Prokuplje

Podeli