Počinje obuka za one koji nisu služili vojsku

Građani Topličkog okruga, Prokuplja i ostalih topličkih opština, koji nisu služili vojni rok u Vojsci Srbije, ubuduće će morati da prođu obuku za rezerviste, koja je već počela da se primenjuje širom Srbije, saopštili su iz Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu.

Vojska Srbije, foto: M. Miladinović

Na ovo ih obavezuje Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, prema kojem se sva lica koja su napunila 30 godina života prevode u rezervni sastav, bez obzira na to da li su služila vojni rok ili nisu.

-Obuka se vrši u grupama, i to u dva dela, koja zavisno od specijalnosti, traje petnaestak dana, kažu u Ministarstvu odbrane.

Vojna obaveza važi za lica do 65 godina starosti, a zakonska odredba o novom načinu popunjavanja rezervnog sastava uvedena je 2011. godine, kada je služenje vojnog roka postalo dobrovoljno.

Prema ovom Zakonu, svaki muškarac kada napuni 30 godina se prevodi u rezerviste, bez obzira na to da li je služio vojni rok s oružjem, bio na civilnoj službi ili nije služio uopšte vojni rok.

Zakon takođe predviđa da se rezervisti koji nisu služili vojni rok sa oružjem pozivaju na vojnu obavezu, ali ne precizira da li su to oni koji su služili civilno ili nisu uopšte služili vojsku.

Pored ovoga, na predlog Ministarstva odbrane, srednjoškolci u Srbiji ponovo će nakon 27 godina imati nastavu iz oblasti odbrane i bezbednosti, ali to neće biti poseban predmet, već će se učenici o ulozi Vojske Srbije i srodnim veštinama upoznati kroz četiri fakultativna časa, navode iz Ministarstva prosvete.

Teme koje će se u okviru ove nastave obrađivati su: uloga i zadaci Vojske Srbije, vojna obaveza, kako postati oficir Vojske Srbije i profesionalni vojnik, civilna zaštita, bojni otrovi, a predviđena je i poseta komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije, u okviru predavanja o taktičko-tehničkim zborovima.

Predavanja su predviđena za učenike četvrtog razreda i biće realizovana na časovima odeljenskog starešine i držaće ih odeljenske starešine, uz stručnu pomoć predstavnika Ministarstva odbrane i rezervnih vojnih starešina, navode u Ministarstvu prosvete.

Prema njihovim rečima, ovo je dobro jer će se učenici bliže upoznati sa zakonskim obavezama, pravima i mogućnostima koje nudi sistem odbrane, razviti svest o potrebi odbrane zemlje i negovati tradicionalne vrednosti i patriotska osećanja.

Grad Prokuplje

Podeli