Dom zdravlja u Prokuplju izdao brošuru na faktore rizika za obolevanje od kancera

U martu, mesecu borbe protiv malignih bolesti, prokupački Dom zdravlja izdao je brošuru u kojoj se stanovništvo upozorava na opasne faktore rizika koji mogu da dovedu do obolevanja od kancera.

Ilustracija, foto: Sajt DZ Prokuplje

Tako se navodi da 30 odsto obolevanja od malignih bolesti sa smrtnim ishodom nastaje kao posledica pušenja, prekomerne telesne težine, konzumiranja nezdrave i neispravne hrane, nedovoljne fizičke aktivnosti i uzimanja alkohola.

-Smatra se da 90 odsto svih malignih tumora pluća bude izazvano pušenjem, dok je ovaj faktor rizika presudan i za pojavu kancera jednjaka, usne duplje, gušterače, materice i drugih organa, kažu lekari.

Duvan je najopasniji faktor rizika koji uzrokuje pored pluća, gde je vodeći faktor, i pojavu kancera u 30 odsto slučajeva na gotovo svim organima počev od disajnih puteva, organa za varenje, reproduktivnih organa do bolesti kože i mekih tkiva.

Kao faktori sa izraženim rizikom za obolevanje od raka takođe se navode i UV zračenje, pojava virusnih obolenja, hronične infekcije, hemijske supstance i profesionalna obolenja.

Kako su istakli u ovoj zdravstvenoj ustanovi, čak u 80 odsto slučajeva modifikacijom i eliminacijom ovih faktora rizika, može se uticati na sprečavanje pojave maligne bolesti.

Tako je za zdravlje ljudi od velike važnosti da se zdravo hrane, kreću što više i izbegavaju sve one naznačene stvari koje provereno izazivaju pojavu bilo kakvog maligniteta.

Izvor: Grad Prokuplje

Podeli