Počeo upis u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnova registracije

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donelo je Pravilnik o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i obnovi registracije, kao i o uslovima za pasivan status poljoprivrednih gazdinstava. Upis i obnova registracije počeli su 1. marta i trajaće do 30. aprila.

Poljoprivreda jugoistoka, foto: Marko Miladinović, portal ,,Prokupačke vesti“

Prošle godine, na teritoriji sve četiri lokalne samouprave Topličkog okruga, bilo je registrovano ukupno 10.746 poljoprivrednih gazdinstava, od čega u Prokuplju 3.195, Žitorađi 2.488, Blacu 2.091 i Kuršumliji 2.972.

Novim Pravilnikom, predviđeno je da se zahtevi za upis u registar dobijaju na šalterima Uprave za trezor, što to nije bio slučaj ranijih godina, kada su poljoprivrednici zahteve dobijali na kućne adrese.

-U interesu samih poljoprivrednika je da daju tačne podatke o površinama koje obrađuju i stočnom fondu. Na osnovu tih podataka, poljoprivrednici mogu ostvariti subvencije i bespovratna sredstva od strane nadležnog ministarstva i lokalne samouprave, za razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje, izjavio je v. d. direktora Poljoprivredne stručne službe u Prokuplju Dejan Tonić, koji je apelovao na topličke poljoprivrednike da što pre pristupe registraciji i obnovi  registracije svojih poljoprivrednih gazdinstava.

Jedna od novina koja je propisana ovim Pravilnikom je da se promene setvenih površina i stočnog fonda moraju prijaviti u roku od 30 dana od nastanka istih.

Isto tako, ako dođe do promene statusnih podataka, kao što su promena nosioca i broj članova poljoprivrednog gazdinstva, promena prebivališta nosioca gazdinstva, broj namenskog računa, nosilac poljoprivrednog gazdinstva treba ponovo da ih upiše u registar u roku od 30 dana.

Neophodnu pomoć u popuni dokumentacije, poljoprivrednici mogu dobiti u prostorijama PSS, koje se nalaze u zgradi Biznis inkubator centra ili u Odeljenju za poljoprivredu Gradske uprave Prokuplja, kancelarija broj 21.

Popunjeni zahtevi za registraciju i upis poljoprivrednih gazdinstava predaju se na šalterima Uprave za trezor (bivša zgrada SDK).

Grad Prokuplje

Podeli