U Prokuplju obeležene 22 godine od NATO agresije na SRJ

Polaganjem venaca na spomenik poginulim vojnicima i policajcima u ratu od 1990. do 1999. godine iz Prokuplja i Toplice, uz najveće državne počasti danas je u Prokuplju održana komemorativna svečanost kojom je obeležena 22. godišnjica NATO agresije na našu zemlju.

Nato, ilustracija, pixabay + redakcija
Nato, ilustracija, pixabay + redakcija

Pomen žrtvama rata i NATO agresije služilo je sveštenstvo crkve Sveti Prokopije zajedno sa sveštenstvom Eparhije topličke.

U prisustvu zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije, general majora Petra Cvetkovića, načelnika Topličkog upravnog Okruga Zlatana Miljkovića, gradonačelnika Prokuplja Milana Aranđelovića, predsednika Skupštine Dejana Lazića i mnogobrojnih građana Prokuplja, vence pijeteta položile su delegacije Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, Policije, Topličkog Okruga, Grada Prokuplja, članovi porodica poginulih vojnika i policajaca, predstavnici boračkih udruženja i organizacija.

Govoreći o početku agresije i posledicama gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je podsetio da je se na današnji dan navršavaju 22 godine od kada je Srbija napadnuta od 19 zemalja NATO alijanse.

Najbolji sinovi naše domovine, ponosno su stali u odbranu slobode i časti svoje otadžbine, div junaci, čija su imena ovde uklesana su naš neprebol, spona sa slobodom i čašću, oni su svetlost našeg postojanja i želja da njihova imena žive u našim srcima, u srcima svih generacija Srba i Topličana, koja će im tako dati večni život, kazao je gradonačelnik Aranđelović.

On je podsetio da su napadi NATO alijanse trajali 78 dana, da je tada na našu zemlju bačeno je 420.000 projektila i skoro 40.000 kasetnih bombi, ubijeno 2.500 ljudi.

Cilj je bio da ubijajući naše ljude, vojnike, policajce ubiju Srbiju. To su za naš ceo narod bili najtragičniji dani, pogotovu za one koji su tokom NATO agresije izgubili svoje najbliže. Napadnut je narod, koji voli slobodu, narod koji se kroz vekove svoje državnosti uvek borio na strani pravde, na strani koja je čovečanstvu donosila napredak i pobedu nad zlom. Želja svih nas je da se ti dani nikad ne ponove, ni našem, niti bilo kom drugom narodu u svetu, istakao je gradonačelnik Aranđelović.

On je naglasio da je zbog svega toga najbolji način da im se odužimo, da čuvamo slobodu,  da nam cilj bude da se ratna razaranja Srbije više nikad ne ponove.

Budućnost moramo da gradimo vrednim radom i da na temeljima, koje su postavili svojim životima naši junaci, stvaramo novi život u Toplici. Mi se danas, kao i celo čovečanstvo borimo sa bolešću izazvanom virusom Kovid -19, ta borba, rađa junake svog vremena, koji spašavaju živote svojih sugrađana. Trudimo se da se ovde u junačkoj Toplici vijori barjak života, da novim merama finansijske podrške porodici podstaknemo rađanje dece. Uređujemo vrtiće i škole. Cilj nam je da imamo više radnih mesta, da mladi ljudi svoje Prokuplje doživljavaju kao mesto za dobar život, istakao je gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović i dodao da se izgubljeni mladi životi ne mogu vratiti niti se njihovim porodicama može nadoknaditi taj veliki gubitak, ali im možemo dati podršku i biti uvek uz njih.

U kulturno umetničkom delu programa učestvovali su učenice Muzičke škole „Kornelije Stanković“, Kalina Pavlović i Dunja Marković i recitatori Olga Ivić i Dušan Marković učenici Osnovne škole „Ratko Pavlović -Ćićko“ i „Nikodije Stojanović –Tatko“.

Na današnji dan počeo je vazdušni napad na našu zemlju i oko 20 sati prvi NATO projektil pao je na Prokuplje. Pogodio je zgradu Centra veze u kasarni i tada je poginuo vojnik Boban Nedeljković, koji je ujedno i prva žrtva NATO agresije kod nas.

U čast žrtava rata i NATO agresije u centru Prokuplja podignuto je spomen obeležje koje simbolizuje nasilno razaranje jedne zemlje. Na spomeniku su uklesana imena 41. poginulog vojnika i policajca iz cele Toplice.

Autor spomenika je akademski vajar Dragan Drobnjak.

Podeli