Predsednik Vučić se obratio naciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da se plaši da niko nije želeo da govori o kontekstu, okolnostima i o onome sa čime se Srbija zaista suočava misleći na francusko-nemački plan za Kosovo i Metohiju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, foto: M.M.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, foto: M.M.

„Svi smo videli verzije francusko-nemačkog plana. On više nije samo njihov, a o tome ćemo tek govoriti. Kada gledate neki papir, lako pronađete zamerke, a u ovom papiru nema šta čime bismo mogli biti oduševljeni. U svim razgovorima sam učestvovao, još od momenta kada je na čelu Vlade bio Ivica Dačić, i to nikada ovako nije izgledalo. Postavlja se pitanje zašto? Činjenica je da su promenjene geopolitičke okolnosti, Evropa je u de fakto ratu. Nema tolerisanja iskakanja u političkom smislu, i sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a i mi smo njihovo dvorište, i oni tu žele da sve bude kako oni žele“, rekao je.

Kako je naveo, kompletan evropski kontekst je takav da, ako pažljivo pogledamo, da posle ukrajinsko-ruskog sukoba, je sve postalo jedan od najvećih problema za nas.

Podsetio je i na incidente koje Aljbin Kurti izaziva kako bi pokušao Srbiju da uvuče u sukob.

„U Kurtijevo vreme je do sada bilo 287 incidenata. Samo u ovoj godini 10 teških. Poslednje je današnje ranjavanje Miljana D. koji se nalazi u stabilnom stanju i želimo mu brz oporavak“, kazao je on i objasnio da Kurti želi sukob kako bi NATO bio na njegovoj strani.

Istakao je da su se stranci više zabrinuli što je Rada Trajković dva sada sedela na klupici, nego zbog napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Kako je naveo, Srbiju niko ništa nije pitao ili konsultovao u pogledu formiranja francusko-nemačkog plana.

„Bez ikakve krivice. Nije upucan nijedan Albanac. Ništa nigde nismo uradili, a oni su došli i pokazali plan… Prikrivena je činjenica da postoji obaveza da se ne protivimo ulasku tzv. Kosova u UN“, rekao je i dodao:

„Oni su to sve prihvatili i time je taj plan de fakto postao novi pregovarački okvir za Republiku Srbiju“, kazao je on.

Vučić je naglasio je da je bitno da razgovaramo o svemu.

Izvor: B92

Podeli