Vučić: Odluka o izborima nakon dijaloga sa Prištinom i sednice Generalne skupštine UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će konačnu odluku o zahtevu opozicije da budu raspisani izbori na svim nivoima doneti nakon što prođu predstojeći razgovori o Kosovu i nakon što bude održana sednica Generalne skupštine UN.

Aleksandar Vučić, foto: Youtube kanal, Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić, foto: Youtube kanal, Aleksandar Vučić

Na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije, Vučić je rekao da je o tom zahtevu već imao određene razgovore sa predstavnicima vladajuće koalicije i da je video da kod njih postoji raspoloženje da se „izadje u susret zahtevima predstavnika bivšeg režima.

„Ostaju tehnički detalji kako da se to izvede. Smatram da je dobro da prođu razgovori o Kosovu i Metohiji i sednica Generalne skupštine UN. Onda ćemo da napravimo zajednički sastanak sa predstavnicima vlasti, da i njih zamolim da uzmu u obzir sve molbe i pretnje predstavnika bivšeg režima i tada ću, u skladu sa tim, doneti odluku“, rekao je Vučić.

On je dodao da smatra da „nema potrebe da bilo ko po svaku cenu čuva svoju fotelju“.

„Ako su oni pred pobedom, mi sa tim nemamo problem“, rekao je on i dodao da smatra da je to veoma važno za demokratiju.

„Nije uobičajeno da na tako agresivan način to zahtevate, u trenucima kada imamo drugih problema, ali nema ništa lošije za zemlju da neko ko nema legitimitet drži vlast po svaku cenu. Vlast je dužna da, kada postoji ozbiljno obrazložen zahtev za izborima, da te zahteve sagleda i u određenom vremenskom periodu izađe u susret ili ne izađe u susret“, rekao je on.

Vučić je rekao da je to veoma važno za demokratiju u Srbiji i izvanredna poruka stanovništvu da ljudi uvek znaju da prava manjina moraju da se poštuju.

Izvor: Beta

Podeli