MOŽDA NISTE ZNALI: REPER COBY ODRASTAO U PROKUPLJU!

Slobodan Veljković (Beograd, 11. april 1985), poznatiji pod umetničkim imenom Cobi (Coby), srpski je reper, tekstopisac, pevač i jedan od najpopularnijih producenata u regionu ali i šire.

Coby, foto: Bassivity Digital, yotube link, pesma ,,Zlatno dete''
Coby, foto: Bassivity Digital, yotube link, pesma ,,Zlatno dete“

Rođen u Beogradu, Cobi je odrastao u Prokuplju, a muzičkom produkcijom je profesionalno počeo da se bavi tokom srednje škole. Godine 2007. se preselio u Beograd, kada je počeo da sarađuje sa produkcijskom kućom Bassivity Digital i da producira pesme za srpske repere. Nekoliko godina je proveo u Sjedinjenim Državama, gde je radio u njujorškom ogranku ove produkcijske kuće, a po povratku u Srbiju se Basivitiju pridružio Rasta, sa kojim je Cobi započeo višegodišnju saradnju. U okviru te saradnje, gde je Cobi kreirao muziku a Rasta pisao tekstove, ovaj dvojac napravio je veliki broj pesama za brojne srpske muzičare, između ostalog i za Bobana Rajovića, Daru Bubamaru, Anu Nikolić. Pored toga, Cobi se bavio produciranjem muzike kako za srpski, tako i za američki rep, pa je tako u tom periodu kreirao pesme za repere poput Struke, Reksone, Furija Đunte, Sivila, ali i Frenč Montane, Rika Rosa, Feti Vapa i drugih.

Široj javnosti postao je poznatiji tokom 2015. godine, kada je aktivnije počeo da se bavi pevanjem. Te godine je zajedno sa THCF-om, u sklopu projekta za emisiju Dosije, objavio pesmu Ideš za Kanadu, a potom je usledio veliki broj singlova i dueta, kao i koncerti i nastupi širom Srbije, među kojima i nastup na festivalu Music week na Ušću pred više od 120.000 posetilaca. Sarađivao je sa producentima filma, a potom i serije Južni vetar, za čije je potrebe producirao veći broj pesama, a takođe i sa Senidom otpevao pesmu 4 strane sveta za film, odnosno Pazi se (sa Jovanom Nikolić) i Devedesete za seriju.

Cobi je karakterističan po svom jedinstvenom stilu koji predstavlja mešavinu narodne i folk muzike i zapadnjačke rep muzike.

Danas je poznat po svojevrsnom „pečatu” koji stavlja na sve svoje pesme — „Cobi, jesi ti radio traku?”.

Nastavak čitaj na sajtu Wikipedia! 

Podeli