Počela vakcinacija po seoskim mesnim zajednicama

Toplička Velika Plana je prva seoska mesna zajednica na teritoriji Prokuplja gde je krenula vakcinacija seoskog stanovništva. Početak vakcinacije u seoskim sredinama protiv korone virusa danas je posetio predsednik Skupštine Grada Prokuplja Dejan Lazić i član gradskog veća Vladica Mladenović.

Ilustracija, vakcina protiv korone, foto: Pixabay
Ilustracija, vakcina protiv korone, foto: Pixabay

Znajući da veliki broj naših sugrađana živi u seoskim sredinama, a reč je o većini staračkih domaćinstava, lokalna samouprava je u saradnji sa Domom zdravlja i predsednicima Saveta seoskih mesnih zajednica organizovala vakcinaciju po selima. Odziv meštana iz  Topličke Velike Plane, Gornje i Donje Bresnice, Mršelja i drugih sela je iznad svih očekivanja. Veliki odziv meštana za imunizaciju pokazuje svest da je neophodno postupiti po preporukama Ministarstva zdravlja, izjavio je Mladenović i dodao da organizovanje vakcinacije po seoskim sredinama pokazuje i dokazuje da lokalna samouprava vodi računa o svim svojim građanima, bez obzira da li žive u gradskim ili seoskim sredinama.

Prema njegovim rečima planirano je da tokom ove nedelje vakcinu prime i meštani Žitnog Potoka i sela koja gravitiraju oko njega. Za vakcinaciju u ovom delu Prokuplja već se prijavilo oko 200 meštana.

Kada će se u nekoj mesnoj zajednici na teritoriji grada Prokuplja organizovano pristupiti vakcinaciji zavisi od broja prijavljenih meštana, rekao je Mladenović i podvukao da lokalna samouprava svojim mnogobrojnim aktivnostima nastoji da pomogne zdravstvenim radnicima kako bi se vakcinisao što veći broj seoskog stanovništva od korona virusa.

Doktorka u Domu zdravlja Prokuplja Katica Stevanović naglašava da je prijatno iznenađena brojem meštana koji žele da prime vakcinu protiv Kovida – 19.

Za vakcinaciju se prijavilo 150 meštana koji žive u Topličkoj Velikoj Plani i njegovoj okolini. To su najvećim delom starije osobe. Na osnovu ovolikog broja prijavljenih u ovoj mesnoj zajednici  očekujem da će se i u drugim seoskim sredinama prijaviti veliki broj meštana, kaže doktorka Stevanović i naglašava da će osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu da dođu u seoske ambulante vakcinu dobiti u svojim kućama.

Meštani koji su danas dobili vakcinu kažu da je ovo dobra stvar i da su njenom organizacijom jako zadovoljni.

Naša lokalna samouprava je organizovanjem vakcinacije u našoj seoskoj ambulanti pokazala da vodi račina i o ljudima koji žive van gradske sredine. Da ovo nije urađeno mnogo meštani, a najveći broj je starih i bolesnih osoba, ne bi primio vakcinu protiv korone virusa, naglasili su meštani.

Izvor: Grad Prokuplje

Podeli