U Crnoj Gori registrovani prvi slučajevi podsojeva koronavirusa

U Crnoj Gori registrovani su prvi slučajevi infekcije podsojevima omikron varijante koronavriusa, EG.5.1 (tzv. Eris) i FL1.5.1 (tzv. Forniks), saopštio je danas Institut za javno zdravlje.

Izvor: pixabay.com / COVID 19
Izvor: pixabay.com / COVID 19

Precizira se da je kod ovih podsojeva došlo do mutacije na spajk proteinu, odnosno na delu virusa koji olakšava ulazak u ćeliju.

Stoga, kažu, ovi podsojevi potencijalno mogu izbeći imuni odgovor stečen prethodnom prirodnom infekcijom ili vakcinacijom i usloviti pojačanu transmisiju, odnosno dovesti do rasta broja obolelih.

Dodaje se da postojeći testovi dobro prepoznaju ove podsojeve, a iz IJZ dodaju da nema dokaza da podstiču značajne promene u težini kliničke slike, odnosno da bi mogli da uzrokuju pojavu ozbiljnih formi bolesti ili povećanje smrtnosti inficiranih, Podaci prikupljeni praćenjem globalne cirkulacije virusa pokazuju da su simptomi infekcije ovim podosevima isti kao kod prethodnih varijanti virusa.

Iz Instituta apeluju na građane da poštuju važeće mere za zaštitu zdravlja, posebno obavezu nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dečje zaštite, kao i obavezu lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mera.

Navode i da je će Institut nastaviti kontinuirano da prati pojavljiaje novih podsojeva koronavirusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izveštavati javnost i predlagati mere za očuvanje zdravlja populacije.

Izvor: Tanjug, B92

Podeli