Sve više dece ima problem sa krivom kičmom i ravnim stopalima: Dečji ortoped daje savete VIDEO

Optimalna težina ranca za male đake je 10 do 15 posto od kilaže deteta.

Kičma, foto: pixabay.com / ilustracija
Kičma, foto: pixabay.com / ilustracija

Veliki broj dece, svih uzrasta, ima probleme sa krivom kičmom i ravnim stopalima. Doktor Bojan Bukva, dečji ortoped i hirurg gostovao je danas u emisiji „Jutro“, televizije Prva, gde je govorio o ovom problemu koji uzima maha, kao i o rešenju tog problema.

Kako su danas deca krenula u školu, doktor se najpre osvrnuo na težinu ranca koje školarci moraju da nose, te je komentarisao kako to utiče na zdravlje njihove kičme.

„Ovaj problem se obično javlja početkom školske godine, kada se o njemu najviše i govori, a pogotovo kod đaka prvaka. Neka optimalna težina ranca za male đake je 10 do 15 posto od njihove kilaže. Nažalost, to se daleko prevazilazi, rančevi znaju da budu i do 8 kilograma, što je zaista previše. Ta kilaža menja njihovo držanje. Ono što možemo učiniti preventivno, jeste jačanje mišića, bilo koji sport je dobar, najviše gimnastika, džudo, rvanje…“, priča lekar i dodaje da 10 do 12 posto deca ima problema sa lošim držanjem, dok polovina njih ima skoliozu.

„Nošenje ranca na jednom ramenu samo pogoršava skoliozu, koja je trodimenzionalni poremećaj. Ona može da izaziva i neke druge deformitete, na primer vrata ili karlice“, ističe dr Bukva, a detaljnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Izvor: B92, PRVA

Podeli