Održana Svetosavska akademija u Prokuplju

U čast prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save, u Domu kulture u Prokuplju održana je Svetosavska akademija u organizaciji Topličkog upravnog okruga.

Foto: Grad Prokuplje, fotografija sa sajta
Foto: Grad Prokuplje, fotografija sa sajta

Svečanosti, čiji je domaćin bio načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović, prisustvovao je narodni poslanik doc. dr Darko Laketić, predstavnici crkve, gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović, članovi Gradskog veća, predstavnici policije, predstavnici opština Žitorađa, Blace i Kuršumlija, direktori javnih preduzeća i ustanova, brojni građani Toplice.

Na akademiji su uručena Svetosavska priznanja. Svetosavska povelja dodeljena je prof. dr Milanu Milisavljeviću,  pohvalnice za svoj rad u kome su širili i slavili svetosavski duh uručene su dr Mirjani Bojanić Ćirković iz Blaca, učiteljici Jeleni Babić iz Prokuplja, učenici srednje škole Jana Dragović iz Kuršumlije i Opština Žitora.

Nakon himne o Svetom Savi, koju je izveo hor Doma kulture, o srpskom prosvetitelju i utemeljivaču obrazovanja, prvom srpskom arhiepiskopu, besedio je protojerej Boban Stojković.

-Pripala mi je velika čast da u ovoj jubilarnoj godini, u drevnoj topličkoj eparhiji koju je još davne 1219. godine osnovao Sveti Sava, otac svih nas, istinski  stub pravoslavlja, naš putovođa, po svemu sličan uzvišenom starozavetnom proroku Mojsiju, govorim. Za srpski narod, on je večni princ, naš narodni učitelj i prosvetitelj. Draga braćo i sestre, Sveti Sava nam je danas potrebniji više nego ikada. I nama i svetu u kojem živimo. Srpski narod treba svake godine u isto vreme, na Savindan da se preispita da li je dostojan ovog svetitelja, nije li se oglušio o njegove savete. Ove godine, kada proslavljamo veliki jubilej, 800-godišnjicu od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, postavlja se pitanje kojim putem treba da idemo i šta nam je činiti. To je put koji vodi do carstva nebeskog. Srpski narod je i pred Bogom i pred celim svetom pokazao svoje pravo lice. U današnje vreme ponovo preživljavamo to egzistencijalno pitanje.  Teško nam je da opstanemo kao narod dok nam nečovečni ljudi stežu omču oko vrata, a mi treba da ostanemo uspravni, da budemo ljudi, svesni i savesni. Neka nam ovo saborovanje u čuvenoj Toplici bude put da se u svesti i savesti, znanju i mudrosti, ali pre svega čovečnosti, setimo onoga što nas je učio patrijarh Pavle, da budemo prvo ljudi, besedio je protojerej Stojković.

Nakon besede, prisutne je pozdravio načelnik Topličkog upravnog okruga, Milan Aranđelović, koji je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja gostiju.

-Jedan od mnogih razloga da budemo ponosni što smo Srbi, možda i najvažniji, a sigurno najčasniji, jeste što smo deo pravoslavlja. Svetosavlje kao takvo, predstavlja odricanje zarad pravog, pravoslavnog, plamenitog puta. Ogrnuti svetosavljem, Srbi su se izborili sa mnogim životnim teškoćama. Verujem da hrabrost koju i danas kao narod imamo, podstiče to što je duboko u našoj svesti i duši ukorenjeno, da je naše puteve utabao Sveti Sava. Kao utemeljivač obrazovanja, naučio nas je da se znanjem i pravdom najbolje možemo izboriti sa onima koji nam ne žele dobro, rekao je Aranđelović.

Govoreći o priznanjima, Povelji i pohvalnicama koje Toplički upravni okrug tradicionalno dodeljuje povodom proslave Svetog Save, Aranđelović kaže da je ponosan što u topličkom kraju ima mnogo onih koji ih zaslužuju.

-Toplički okrug je na pravom putu i verujem da ga očekuje bolja budućnost, sa ovakvim ljudima u njemu. Zato nam je bilo teško da odaberemo one koje ćemo danas nagraditi. Želeli smo da pohvalimo i iskustvo i mladost, da ne zaboravimo one koji su naš ponos. Zahvaljujem svima koji su predlagali dobitnike, onima koji su došli da nas večeras podrže i svima onima koji u Topličkom okrugu žive, sa verom da ćemo uvek biti ponosni što smo Topličani, poručio je načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović.

Preuzeto sa sajta Grada Prokuplja

Podeli