120 godina od rođenja velikog srpskog pesnika Rada Drainca

Na ovogodišnjim, jubilarnim, 50. po redu „Drainčevim književnim susretima“, biće obeleženo i 120 godina od rođenja velikog srpskog pesnika Rada Drainca. Ova književna manifestacija počeće 26. avgusta u 13 sati u zgradi Rektorata u Nišu naučnim skupom pod nazivom „Književno delo Rada Drainca-novo čitanje“. Sutradan 27. avgusta u Narodnom muzeju Toplice, od 9 do 12 sati, pomenuti naučni skup biće održan i za prokupačku publiku.
Ilustracija, knjiga, foto: Rudy and Peter Skitterians, preuzeto sa: Pixabay
Ilustracija, knjiga, foto: Rudy and Peter Skitterians, preuzeto sa: Pixabay

Istog dana za 12 sati i 30 minuta, planirano je polaganje cveća na Drainčevu bistu na Hisaru, gde će poeziju pesnika u čiju čast se održava ova pesnička manifestacija, kazivati Vico Dardić. Posle polaganja cveća, u svečanoj sali Grada Prokuplja u 13 sati, ovogodišnjem laureatu Milosavu Tešiću, biće uručena nagrada „Drainac“. Na uručenju nagrade prisutnima će se obratiti i ministar kulture Vladan Vukosavljević, a potom će u 14 sati, u zgradi Sokolskog doma, otvoriti Spomen sobu Draincu.

Program susreta biće nastvljen već u 14 i 30 promocijom knjige izabranih pesama Rada Drainca na francuskom jeziku, pod nazivom „Rade Drainac-Bandit ou poete- Traduit du serbe par“.

Povodom ova dva velika i važna jubileja, 50 godina Drainčevih književnih susreta i 120 godina od rođenja pisca u Domu kulture u 20 sati biće održana i svečana akademija. Ovom prilikom biće dodeljene jubilarne plakete i zahvalnice zaslužnim pojedincima, koji su podržavali i pomagali ovu tradicionalnu manifestaciju.

U okviru ovogodišnjeg programa, za 28. avgust planiran je i obilazak Arheo parka Pločnik, manastira Svetog Nikole u Kuršumliji, Drainčeve kuće u Trbunju i vinarije Doja u Gornjoj Jošanici. U Narodnom muzeju Toplice istog dana u 18 sati, pesnici iz Toplice, Makedonije i Bugarske, svojom poezijom, predstaviće se prokupačkim ljubiteljima pisane reči.

Po završetku ovog dela programa, na sceni Doma kulture u 20 sati biće izvedena pozorišna predstava „Aprilski kašalj nad Beogradom“, koja govori o susretu Drainca i Andrića u sanatorijumu na Ozrenu. Ovogodišnji učesnici susreta 29. avgusta posetiće Pločnik, Kuršumliju, Blace, Prolom Banju i Drainčevu rodnu kuću u Trbunju, gde će kazivati poeziju.

Zatvaranje ovogodišnje, 50. po redu književne manifestacije „Drainčevi susreti pesnika“, planirano je za 30. avgust u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“ poezijom pesnika iz Kruševca i boemskom večeri, na kojoj će biti uručena nagrada za najbolju knjigu pisca iz Toplice u 2018. godini.

Izvor: Grad Prokuplje

Podeli