JELA i lekovite iglice

Jela je dekorativno, dugovečno i veoma lekovito drvo. U narednim redovima možete saznati njene osnovne karakteristike, lekovita svojstva i kako se priprema čaj.

Jela, ilustracija, autor: Ascyrafft Adnan, preuzeto: pixabay.com
Jela, ilustracija, autor: Ascyrafft Adnan, preuzeto: pixabay.com

Evropska jela je domaća vrsta koja je na našim prostorima dosta rasprostranjena, uglavnom na većim nadmorskim visinama. Četinarska je vrsta drveća koja pripada porodici borova. Može da dostigne visinu od 65 metara i prečnik do 1,5 metar. Raste ravno, poput sveće. Krošnja je kupastog do cilindričnog oblika, a iglice su dugačke sa dve bele pruge na naličju. Miris izdanaka i drveta je prijatno smolast, dok je ukus gorkast. Šišarke stoje uspravno, dugačke su 10-15 cm i valjkastog oblika. Na stablu se raspadaju kada su zrele, tako da na stablu ostane samo vreteno šišarke.

Jela uglavnom raste na zemljištima bogatim humusom, a kod nas se najčešće može videti na planinama istočne, zapadne i centrale Srbije kao što su Rtanj, Maljen, Kopaonik, Stara planina… Sadi se u grupama, a uspeva i u gradskim sredinama. Međutim, pošto joj smetaju zagađeni i suv vazduh, kao i prašina, zaostaje sa rastom u odnosu na jele u prirodnim staništima.

Jela i narodna verovanja

Jela predstavlja simbol smelosti i česitosti, a za nju su vezana mnoga narodna verovanja, pesme i priče. Po jednom verovanju, jela je stan gorskih vila, a po jednoj priči, Sveti Sava je u dubokoj starosti seo pod jelu, da se odmori i u tom ga Bog pozva sebi.Tako se on sa tog mesta uznese na nebo, a jelu blagoslovi da bude zelena i leti i zimi. Jela predstavlja simbol smelosti i čestitosti.

Lekovita svojstva

Jela ima mnogobrojna lekovita svojstva, a znanje o njima doseže u daleku prošlost. Koristi se za lečenje i olakšavanje raznih tegoba. Na primer, žvakanjem mladih grančica deluje se na izučivanje mokraće.

Priprema čaja

Od mladih izdanaka i iglica koji su puni vitamina C priprema se čaj. On se preliva vrućom (ne ključalom) vodom i ostavi 10-ak minuta da se ohladi. Pije se topao sa medom, a služi protiv kašlja i gripoznih infekcija, kao i za čišćenje krvi.

Eterično ulje

Mladi izdanci i iglice služe za dobijanje eteričnog ulja koja deluju antiseptično i koriste se za iskašljavanje sluzi, kod prehlade, brohhitisa. Ako se primeni na koži ovo ulje povećava prokrvljenost i stvara osećaj toplote. Zbog toga je često sastavni deo raznih preparata koji se utrljavaju, a služe za ublažavanje bolova kod reumatizma i išijasa.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste, dojilja ili je reč o deci obavezno se prvo konsultujte sa lekarom.

Izvor: Poljoprivreda savetodavna i stručna služba
Savica Stojkić

Podeli