Vinogradari i proizvođači vina u Prokuplju obeležili svoju slavu

Sveti Trifun, slava vinogradara obeležena je prema tradiciji u vinogradima na teritoriji Prokuplja. Obilaskom vinograda, rezidbom i zalivanjem čokota vinom  vinogradari su obeležili svoju slavu.

Vinograd, foto: Pixabay.com
Vinograd, foto: Pixabay.com

Obeležavanju  vinogradarske slave sa članovima udruženja vinogradara „Toplica“ u Sokolici kod Prokuplja prisustvovao je  Dejan Tonić, zadužan za poljoprivredu ispred gradskog veća Prokuplja, kao i  direktor Poljoprivredno straučne i savetodavne službe (PSSS) Prokuplje Predrag Tasić i savetodavci Ivana Obradović i Magdalena Todorović.

Čestitajući slavu svim prokupačkim vinogradarima Tonić je naglasio da je proizvodnja kvalitetnog grožđa i  vina na teritoriji Prokuplja ima dugu tradiciju.

-Autohtona sorta grožđa „prokupac“ i vino od ove vrste grožđa poznato je u mnogim zemljama širom sveta. Uz pomoć podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede i lokalne samouprave nadam se da će se površine pod vinovom lozom povećati u narednom periodu. Isto tako, nadam se da će u udruženju vinogradara  u narednom periodu biti veći broj mladih, izjavio je on i dodao da je iz budžeta Grada Prokuplja prošle godine bilo izdvojeno 500. 000 dinara za kupovinu opreme za proizvodnju rakije i vina.

Tonić je vinogradarima Prokuplja poželeo da im ova godina bude rodna i  berićetna i podvukao da će se u narednom periodu iz lokalnog budžeta izdvajati više novca za razvoj i unapređenje svih grana poljoprivrede.

Prtedsednik Udruženja vinogradara „Toplica“ Slobodan Stanković naglašava da je prijatno iznenađen što su tokom prošle godine iz lokalnog budžete izdvojena sredstva i za kupovinu opreme za proizvodnju vina.

-Dobro je što se zasadi pod vinovom lozim na teritoriji Prokuplja iz godine u godinu povećavaju i što se sve veći broj mladih počeo baviti ovom granom poljoprivrede rekao je on.

Savetodavci Ivana Obradović i Magdalena Todorović govoril su o podsticajnim sredstvima koje dodeljuje Ministarstvo poljoprivrede za razvoj vinogradarstva, obavezi upisa vinogradara u vinogradarski i vinski registar koji vino i grođže stavljaju u promet, kao i o nastavku akcije besplatne hemijske analize poljoprivrednog zemljišta.

Sveti Trifun  je 11. put obeležen  i u najvećem vinogradu na jugu Srbije „Topličkim vinogradima“ u selu Gojinovac, nedaleko od Prokuplja. Ovom velikom prazniku prisustvovao je i protojerej stavrofor Mladen Simić.

-Uz Božiju pomoć sada imamo velelepni vinograd, gde se proizvodi kvalitetno grožđe i kvalitetno vino, rekao je on i istakao da je ovaj vinograd delimično zaustavio migraciju mladih iz Gojinovca i okolnih sela.

Dragan Kovačević, menadžer u „Topličkim vinogradima“, koji se prostiru na površini od blizu 50 hektara, izjavio je da je prošle godine rod grožđa iznosio oko 200.000 kilograma i da je proizvedeno blizu 130.000 litara različitih vrsta vina.

-Epidemija izazvana korona virusom znatno je uticala na prodaju vina. I pored ove činjenice velike količine vina plasirane su u Kini, Vjetnamu, Švedskoj i pojedinim zemljama Evropske unije, kazao je Kovačević.

Izvor: Grad Prokuplje

Podeli