Održan sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastale su se danas sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara.

Ilustracija, foto: M.M.

Na redovnom mesečnom sastanku, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković informisao je o aktuelnim predmetima koje javna tužilaštva vode u vezi sa krivičnim delima koja su izvršena na štetu bezbednosti novinara. Od početka ove godine, u samo oko 10 odsto predmeta nije otkriven počinilac.

Stamenković je obavestio članove Radne grupe o statusu predmeta koje se redovno prate. U slučaju novinara Milana Jovanovića iz Grocke, 22. oktobra je održan pretres za poslednjeg, četvrtog okrivljenog, dok se, kada je reč o troje prvostepeno osuđenih, čeka odluka Apelacionog suda po žalbi.

U predmetima novinarke Jelene Zorić i novinara Daška Milinovića, zakazani su pretresi koji će biti održani u toku ovog meseca.

U slučaju pretnji novinaru Marku Vidojkoviću, privedeno je lice koje je okrivljeno i određen je pritvor, i biće podignut optužni akt.

Pored navedenih predmeta koje Radna grupa pažljivo prati, dogovoreno je da se prati i slučaj pretnji novinarki lista „Danas“ Snežani Čongradin. Na osnovu prijave koju je podneo NUNS, formiran je predmet u nadležnom tužilaštvu i očekuje se da novinarka Čongradin da izjavu u narednim danima.

Član Radne grupe Veran Matić izvestio je o radu SOS telefona u proteklom mesecu i o prijavama koje su dostavljene.

Na današnjem sastanku Radne grupe posebno se razgovaralo o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koje je izradilo Ministarstvo pravde, a na osnovu analize prof dr Zorana Stojanovića i uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Član Radne grupe iz Ministarstva pravde Jovan Ćosić podsetio je na to da su izmene i dopune izrađene na osnovu analize prof Stojanovića, koji je jedan od najvećih stručnjaka za krivično pravnu zaštitu u našoj zemlji i regionu i među najboljima u Evropi.

Izmene i dopune inicirane su u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara i podržala ih je Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, i to u cilju unapređenja krivično pravne zaštite novinara i zaštite slobode javnog izražavanja. Javna rasprava koju je Ministarstvo pravde vodilo onlajn trajala je od 7. do 27. oktobra.

U međuvremenu, međutim, pojavili su se određeni komentari u javnosti i kritike na rešenja koja su data u predlogu, iako su sva relevantna medijska i novinarska udruženja podržala predlog.

Kako bi se ovaj proces završio u najboljem interesu novinara i uz potpunu transparentnost i inkluzivnost, na čemu je Radna grupa insistirala u svim procesima, na predlog novinara članova Radne grupe i partnera iz međunarodnih organizacija dat je predlog Ministarstvu pravde da produži javnu raspravu za još 20 dana.

Predsednica i potpredsednica Vlade istakle su da Vlada ostaje posvećena izgradnji poverenja i unapređenju dijaloga sa svim predstavnicima novinara i medija.

Na sastanku je takođe dogovoreno da zaštitnik građana dostavi analizu predloženih izmena Zakona o javnom redu i miru u delu, koje se odnose na novinare, o čemu bi se razgovaralo na sledećem sastanku Radne grupe.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Podeli