Đepeto iz Prokuplja

Živojin Cocić iz Prokuplja bavi se neobičnim hobijem- izrađuje kaveze za ptice, makete brodova, kočija i raznih objekata. Ima 83 godine a već 6 decenija svaki dan započinje u svojoj radionici.Iz nje je izašlo više od 600 rukotvorina urađenih s puno veštine i ljubavi. Hobi je pomogao da mu dani izolacije nisu teško pali!

Preuzeto sa interneta, facebook
Preuzeto sa interneta, facebook

Čika Cole, kako ga svi znaju, jutro dočekuje uz cvrkut ptica. Kao i mnogi Prokupčani starog kova, ljubav iz mladosti prema pticama i golubovima prati ga čitavog života. Posebno ističe retke vrste. Poput basata! Kaže da je to skupa ptica, nastaje ukrštanjem štiglića i kanarinca, što je teško izvesti.

Pripremili Biljana Popović i Dragan Živić

Za ptice koje je čuvao počeo je da izrađuje kaveze, ljubav prema drvetu i ono što od njega napravi svojim rukama, preraslo je u hobi kojim se bavi 60 godina. Izradu je doveo do savršenstva, iako mu je osnovni alat mala ručna testerica.

Živojin Cocić potvrđuje da bez alata nema zanata! Tu je i preciznost! „Svaka ova letvica ima dva ugla- jedan na dole i jedan kos, i ako ona ne bude za pola milimetra tačna, ne mogu da je upotrebim, moram da je bacim. Ja sam za  kavez nekada dobijao 250 maraka, nisam hteo da ga dam. Trebalo mi je mesec dana da ga napravim,“ kaže on.

Iz njegove  radionice do sada je izašlo nekoliko stotina kaveza, oko 30 brodova i mnoštvo raznih minijatura, koje je uglavnom poklanjao. Najdraža mu je maketa Ajfelove kule u koju je uložio sate strpljivog rada.

Sve izrađuje od drveta oraha,trešnje,šljive,bukve i hrasta. Danas mu je najteže, kaže, doći do kvalitetne testerice i šper ploče, koja se sada proizvodi samo od topole.

Vremena su se kaže, promenila, pa je danas malo onih koji čuvaju ptice i dolaze kod njega po kavez. Ono što se nije promenilo je njegova navika da svako jutro započne uz omiljen hobi, kojim je preokupiran, često, do kasno u noć.

Izvor: RTS

Podeli