„Dani evropske baštine“ krajem septembra

Narodni muzej Toplice počeo je pripreme za obeležavanje manifestacije „Dani evropske baštine“, koja će ove godine biti održana 24. i 25. septembra. Ovoga puta tema manifestacije je „Nasleđe i obrazovanje“.

-Pozive za učešće poslali smo svim osnovnim i srednjim školama, ali i udruženjima i Domu učenika srednjih škola, sa kojima tradicionalno imamo odličnu saradnju. Oni treba da nam se jave do 15. septembra, kako bismo utvrdili tačan broj učesnika i u skladu sa tim, napravili raspored izvođenja programa, rekla je koordinator ove manifestacije u Prokuplju Marijana Ostojić i dodala da škole mogu da izaberu u kakvoj formi i na koji način će predstaviti svoj sadržaj.

-Sadržaji mogu biti u vidu predavanja, tribine, književne večeri, muzičko-poetske večeri, koncerta, prezentacije, javnog časa. Za vreme trajanja manifestacije, obilazak postavki u Muzeju će biti slobodan za sve posetioce, istakla je Ostojić.

Ona je navela da će se u skladu sa preporučenim zdravstvenim merama prilagođavati situaciji, pa će tako, ukoliko i vremenske prilike dozvole, neki od programa biti realizovani u dvorištima škola, ali i muzejskom dvorištu.

-Od samog početka obrazovanje prestavlja srž ove manifestacije i čini osnovu najvećeg broja događaja, koji se svake godine održavaju širom Evrope, bilo da se radi o praktičnim radionicama za manji broj učesnika ili je u pitanju neka velika javna izložba. Cilj je da se ovogodišnjom temom „Nasleđe i obrazovanje“, pokaže potencijal nasleđa kao oruđa za učenje, ali i kao nadahnuća za budućnost, naglasila je korodinator „Dana evropske baštine“ Marijana Ostojić.

Izvor: Grad Prokuplje

Podeli