Obezbeđene investicije u vrednosti od 320 miliona evra

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je da podržava nova ulaganja domaćih i stranih ulagača potpisivanjem ugovora kojim će biti obezbeđene investicije u vrednosti od približno 320 miliona evra i dve i po hiljade novih radnih mesta za građane širom Srbije.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković je navela da ministarstvo na čijem je čelu s posebnom pažnjom ističe reinvesticije, jer nova ulaganja istih privrednih društava predstavljaju potvrdu privredne i političke stabilnosti Srbije i stabilnosti investicionog ambijenta.

U toku jula meseca i do sredine avgusta biće potpisano devet novih ugovora radi realizacije investicionih projekata, i to, sa privrednim drštvima:

1) „ZF Pančevo“ (proširenje proizvodnog programa elektronske opreme za motorna vozila na postojećoj lokaciji u Pančevu);

2) „ZF Pančevo“ (servisni centar u Novom Sadu);

3) „Shenchi Automotive“ (izgradnja proizvodnog pogona za proizvodnju delova za motorna vozila u Kragujevcu);

4) „Stax Technologies“ (proizvodnja mašina i aparata opšte namene u Čačku)

5) „Pons“ (automatizacija procesa proizvodnje smrznutog peciva u Čačku)

6) „Ecomex“ (izgradnja proizvodnog objekta za proizvodnju pržene kafe u Staroj Pazovi)

7) „Swisslion Takovo“ (automatizacija postojećih kapaciteta za proizvodnju čokolade, keksa i biskvita u Vršcu)

8) „Moka“ (automatizacija pogona za pripremu i izradu testa, hleba i kolača u Čačku)

9) „Gorenje“ (proširenje proizvodnog pogona za proizvodnju frižidera u Valjevu).

U saradnji sa Ministarstvom privrede, „Gorenje“ realizuje sedmu investiciju.

Proširenjem proizvodnog pogona u Valjevu „Gorenje“ će investirati 47 miliona evra do kraja 2024. godine, a do kraja 2025. godine zaposliti 1020 novih radnika.

„ZF Serbia“ četvrti put investira u Srbiji, a ovo privredno društvo će do kraja 2027. godine u Pančevu otvoriti 589 novih radnih mesta i investirati 238 miliona evra, dok će investicionim projektom u Novom Sadu zaposliti 370 radnika i do kraja 2025. godine uložiti preko 6,7 miliona evra.

Drugom investicijom u Srbiji, „Swisslion Takovo“ će u Vršcu do kraja 2022. godine završiti automatizaciju postojećih kapaciteta proizvodnje i uložiti 1,6 miliona evra.

„Shenchi Automotive Parts“ u Kragujevcu će do kraja 2026. godine investirati 7,9 miliona evra i zaposliti 127 novih radnika.

Do kraja 2024. godine, „Stax Technologies Konjevići“ izgradnjom novog pogona u Čačku investiraće 10.4 miliona evra i zaposliti 300 novih radnika.

U Čačku će do kraja naredne godine „Moka Čačak“ investirati 2,2 miliona evra, dok će pekara „Pons“ uložiti 1,4 miliona evra.

„Ecomex“ do kraja sledeće godine u opštini Stara Pazova otvoriće 30 novih radnih mesta i uložiti 4,8 miliona evra u proizvodni objekt.

Do kraja avgusta očekuje se zaključivanje novih ugovora o realizaciji investicionih projekata sa četiri ulagača sa kojima su pregovori završeni, a koji se odnose na prehrambenu industriju („Belt“, „Neoplanta“, „Dijamant“), kao i automatizaciju proizvodnog procesa u proizvodnji farmaceutskih proizvoda, navodi se u saopštenju.

Podeli