Volonteri Crvenog krsta podsećaju na Međunarodni dan starijih osoba – 1. oktobar

Međunarodni dan starijih osoba, 1. oktobar, obeležava se sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

Crveni krst, foto: pixabay
Crveni krst, foto: pixabay

Kako je ovu, 2020. godinu obeležila pandemija virusa kovid 19, aktivnosti povodom obeležavanja ovog datuma nisu organizovane zbog sprečavanja širenja infekcije, posebno među starijom populacijom kod koje je i povećan rizik od obolevanja.

Ipak, brigu o starijim sugrađanima prokupački volonteri pokazali su u periodu vanrednog stanja. Učešćem u brojnim akcijama, dostavljajući hranu, lekove i druge potrepštine, pomogli su im da taj period lakše prevaziđu.

Ovom prilikom, volonteri Crvenog krsta Prokuplje, podsećaju javnost na značaj podizanja svesti o potrebama naših starijih sugrađana.

-Važno prepoznati i odgovornost starijih osoba prema sopstvenom zdravlju i njihovu ulogu u fazama spremnosti i reagovanja na trenutnu i buduću pandemiju.Tema ovogodišnjekampanje je „Da li je pandemija promenila pogled na starost i starenje“, navode volonteri i ističu da je starenje populacije danas jedan od najvećih uspeha čovečanstva, ali je i jedan od najvećih izazova, posebno sada u periodu pandemije.

Izvor: Grad Prokuplje

Podeli