Isplata podsticaja za osnovnu biljnu proizvodnju po modelu od prošle godine

Usled nepovoljne epidemiološke situacije izazvane korona virusom, a u cilju efikasnije isplate podsticaja po hektaru, u ovoj godini će se proces isplate vršiti po modelu iz 2020. godine, bez podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje Upravi za trezor.

Ilustracija, kukuruz, foto: pixabay
Ilustracija, kukuruz, foto: pixabay

Uprava za agrarna plaćanja će na osnovu preseka stanja o isplaćenim osnovnim podsticajima u biljnoj proizvodnji u 2020. godini svim poljoprivrednicima koji su protekle godine ostvarili pravo na podsticaj isplatiti sredstva i za 2021. godinu, iako nisu podnosili zahtev. Obračun sredstava će se vršiti po osnovu prijavljenih površina pod konvencionalnom poljoprivrednom proizvodnjom sa presekom stanja na dan 30.09.2020. godine, izjavila je savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj  službi (PSSS) Prokuplja, Magdalena Todorović.

Prema njenim rečima registrovanim poljoprivrednicima koji su prethodne godine dobili osnovne podsticaje po hektaru, u 2021. godini biće automatski uplaćivan novac na račun, bez podnošenja zahteva, koja će početi od 10. marta 2021. godine.

Poljoprivrednici koji su registrovali svoja gazdinstva u periodu od 30. septembra 2019. do 30. septembra 2020. godine, ili pre tog roka, a koji prošle godine nisu ostvarili pravo na osnovu podsticaja u biljnoj proizvodnji, zahteve će podnositi Upravi za agrarna plaćanja putem mejl adrese: podsticaji.pohektaru@minpolj.gov.rs od  1. marta do 30. aprila.

Magdalena je naglasila da poljoprivrednici koji nisu tehnički u mogućnosti da upute mejl informacije o podsticajima u biljnoj proizvodnji mogu dobiti u filijalama Uprave za trezor.

Poljoprivrednim proizvođačima uključenim u organsku proizvodnju, podsticaji za površine pod organskom proizvodnjom će se isplaćivati po osnovu zahteva za organsku poljoprivrednu proizvodnju, koji Upravi za trezor treba da se dostave u periodu od 3. maja do 30. juna 2021. godine.

Izvor: Grad Prokuplje

Podeli