U Prokuplju se 40% stanovništva aktivno bavi poljoprivredom

U Prokuplju se skoro 40 odsto stanovništva aktivno bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Najveći deo ove proizvodnje odnosi se na voćarsku proizvodnju tj. oblačinsku višnju i šljivu stenlej. Da bi celokupna poljoprivredna proizvodnja bila rentabilna i isplatljiva neophodne su i određene organizacione i tehnološke promene.

Izvor fotografije: Prokupačke vesti
Izvor fotografije: Prokupačke vesti

-Da bi iskoristili mnoge pogodnosti od strane Ministarstva poljoprivrede i podsticaje koje daje lokalna samouprava mladi poljoprivrednici, starosti od 18 do 40 godina, trebali bi da registruju svoja poljoprivredna gazdinstva, izjavio je Dejan Tonić, zadužen za poljoprivredu u gradskom veću Prokuplja i dodao da je planirano da se u narednom periodu obiđu skoro sve seoske mesne zajednice na kojima će se sa mladim poljoprivrednicima razgovarati o razvoju i unapređenju poljoprivrede na teritoriji našeg grada.

Pored razgovora na “kućnom pragu”, Tonić poziva mlade, koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da dođu u Gradsku upravu i zajedničkim snagama odrede smernice agrarne politike i mere za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, koje su najpotrebnije mladim proizvođačima kako bi u narednom periodu upravo te mere bile raspisane kroz subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje na lokalnom nivou.

-Koliko će se sredstava iz lokalnog budžeta izdvajati za poljoprivredu u narednom periodu i na koji način će ona biti utrošena može se planirati i nakon ovih razgovora, rekao je Tonić i podvukao da su mladi poljoprivrednisi naša sadašnjost i budućnost.

Izvor: Grad Prokuplje

Podeli