Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Prokuplju

Polaganjem venaca na spomenik palim borcima u Narodnooslobodilačkom ratu, u Prokuplju je obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom. U prisustvu građana, učenika osnovnih škola, vence su položili predstavnici Grada Prokuplja, Vojske Srbije, Policijske uprave, Topličkog upravnog okruga, SUBNOR-a, brojnih udruženja.

Arhivska fotografija, venac, polaganje, foto: M.M.
Arhivska fotografija, venac, polaganje, foto: M.M.

Govoreći o značaju 9. maja, zamenik gradonačelnika Prokuplja, Miroljub Paunović, rekao je da je prošlo više od sedam decenija kada je potpisana bezuslovna kapitulacija Nemačke i kada je okončano najveće stradanje i uništavanje koje je ljudska civilizacija ikada videla.

-Tokom Drugog svetskog rata, koji je trajao nešto manje od šest godina, poginulo je 55 do 60 miliona ljudi, a oko 35 miliona je ranjeno. U istorijskoj pobedi nad fašizmom i nacizmom, veliki doprinos dala je Srbija. Ne smemo da zaboravimo i žrtve koje je za slobodu dala Toplica. Sloboda, ponos, čast, dostojanstvo i junaštvo su ključne odlike našeg naroda. Mi smo se i tada okupili oko barjaka slobode i krenuli da neprijatelje proteramo iz naše rodne grude, zaštitimo ne samo svoj, već i druge narode koji žive na ovim prostorima, rekao je Paunović i dodao da je u našem narodu prisutna jaka antifašistička tradicija, a da su mir, solidarnost i tolerancija principi na kojima se naše društvo razvija.

Devet maj je dan kada se obeležava i Dan Evrope, koji je neraskidivo vezan sa tekovinama antifašizma, jer je savremena Evropa zasnovana na osnovnim načelima kojima su se vodili borci protiv fašizma i nacizma.

Paunović je podvukao da je veoma važno da se mladima skrene pažnja koliko je bitna borba protiv fašizma i svih oblika diskriminacije, rasizma i netolerancije.

-Bolji život građana, naša je obaveza. Svaki uloženi napor, rad i zalaganje da stvorimo moderan grad, vratiće nam se višestruko, jer će Prokuplje biti i napredna zajednica u kojoj žive srećni ljudi, uspešni pojedinci, mladi, rekao je Paunović i zaključio da je obaveza svih nas da se zalažemo za mir, slobodu i toleranciju.

U kulturnom delu programa, učestvovao je Dečiji hor Doma kulture „Sanjalice“ i učenici Osnovne škole „Nikodije Stojanović Tatko“.

Izvor: Grad Prokuplje

Podeli