Podrška države poslovanju ženskih zadruga

Ministarstvo za brigu o selu Vlade Republike Srbije organizovalo je danas, povodom Međunarodnog dana žena, svečani prijem u Palati Srbija za 10 predstavnica ženskih zadruga koje posluju u Srbiji.

Ministarstvo za brigu o selu, foto zvanična stranica
Ministarstvo za brigu o selu, foto zvanična stranica

Domaćin skupa, ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod Srbije Milan Krkobabić, rekao je da se priprema niz programa za poboljšanje uslova života i rada u selima Srbije.

On je najavio da će jedan od pravaca delovanja biti usmeren upravo na osnaživanje dragocene uloge žene u opstanku i revitalizaciji seoskih sredina.

Ministar je objasnio da će se briga o ženama na selu pre svega zasnivati na izjednačavanju položaja žena koje žele da zasnuju porodicu na selu sa ženama koje su u radnom odnosu.

Prema njegovim rečima, ideja je da mlada žena na trudničkom i porodiljskom odsustvu na selu ima ista prava na pripadajuća primanja kao mlada žena u tom statusu u radnom odnosu.

Predložićemo i set ekonomskih mera koje direktno podržavaju ženske zadruge i olakšavaju im poslovanje, naveo je on i dodao da će za takve zadruge biti predloženo umanjenje stope PDV-a i da neke od njih budu oslobođene svih poreza, doprinosa i taksi, sem doprinosa za penzijsko-invalidsko i socijalno osiguranje.

Krkobabić je najavio da će biti predložene i mere iz sfere društvene odgovornosti a to je da određeni proizvodi budu označeni na poseban način i da kupovinom tih proizvoda dajemo „vetar u leđa“ formiranju i uspešnom poslovanju ženskih zadruga.

Skupu su prisustvovale predstavnice ženskih zadruga iz sela iz okoline Ražnja, Boljevca, Babušnice, Kosjerića, Užica, Pirota, Svilajnca, Inđije, i Bačkog Petrovca.

Direktorka ženske zadruge iz Babušnice istakla je da je pomoć države bila od izuzetnog značaja jer su žene iz tog mesta dobile priliku da rade u svojim domaćinstvima i proizvedu organsko povrće od koga prave finalne proizvode koje plasiraju preko zadruge.

Od 2017. godine u Srbiji je osnovano 828 zadruga od čega su 152 pomognute bespovratnim sredstvima iz budžeta Srbije.

Sa 14,7 miliona dinara država je podržala dve ženske zadruge od ukupno 10 koje aktivno posluju Srbiji.

U nastavku realizacije državne podrške očekuje se da među zadrugama bude što više ženskih zemljoradničkih, poljoprivrednih, socijalnih, zanatskih i turističkih zadruga.

Izvor: Vlada Srbije

Podeli