Veliko interesovanje za subvencionisanu kupovinu eko-vozila

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je da treću godinu zaredom subvencioniše kupovinu novih vozila na električni ili hibridni pogon u cilju podsticanja korišćenja ekološki prihvatljivog vida transporta.

Ilustracija, foto: Markus Roider, pixabay.com
Ilustracija, foto: Markus Roider, pixabay.com

Subvencije se dodeljuju po posebnoj uredbi koju Vlada Srbije donosi posebno za svaku godinu, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja stanja životne sredine.

Pravo na subvenciju za kupovinu eko-vozila mogu da ostvare građani, pravna lica i preduzetnici koji podnesu zahtev najkasnije do 31. oktobra tekuće godine, a iznos subvencije kreće se od 250 do 5.000 evra u zavisnosti od vrste vozila.

Iako je ove godine opredeljen najveći iznos za subvencije do sada, tražnja je uveliko premašila planiranih 150 miliona dinara, pa je resorno ministarstvo odvojilo dodatna sredstva iz budžeta kako bi podržalo sve zainteresovane za kupovinu električnih i hibridnih vozila.

U 2020. godini subvencionisana je kupovina 112, a u 2021. godini 446 novih vozila. Ukupan broj subvencionisanih vozila u ovoj godini je 625, što predstavlja najveće interesovanje do sada za podsticaje za kupovinu eko-vozila.

Masovnije korišćenje ekološki prihvatljivijih vozila od velikog je značaja za smanjenje aerozagađenja koje dolazi iz saobraćaja.

Broj elektro i hibridnih vozila je u stalnom porastu u našoj zemlji, čemu doprinose i podsticaji države, koji će biti nastavljeni i naredne godine usvajanjem nove Uredbe o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon).

Podeli