Danas je Svetski dan šale – 1. april

Danas je 1. april, Svetski dan šale, kada se mnogi trude drugima napraviti razne smicalice samo zbog smeha i zabave iako ponekad te naizgled bezazlene šale imaju i neželjene efekte.

Danas je prvi april, foto: pixabay.com
Danas je prvi april, foto: pixabay.com

Prvi april, poznat kao Aprililili ili dan šale, obilježava se širom sveta kao dan posvećen šali, humoru i ludorijama. Ovaj dan je obično rezervisan za pravljenje smišljenih obmana, iznenađenja i raznih prevara. Iako tačan poreklo nije potpuno poznat, veruje se da se tradicija vezana za prvi april razvila kroz vekove i kroz različite kulture.

Jedna od popularnih teorija o poreklu Dana šale datira iz 16. veka, kada je Francuska promenila kalendar, prelazeći sa Julijanskog na Gregorijanski kalendar. Prema ovoj teoriji, ljudi koji su zaboravili ili odbili da prihvate promene i dalje su slavili Novu godinu u aprilu. Drugi bi ih ismevali, slali ih na lažne sastanke i davali im lažne poklone. Ovo bi moglo biti jedno od mogućih objašnjenja zašto je prvi april postao dan za šalu i obmane.

Danas, prvi april se proslavlja širom sveta na različite načine. Mnogi mediji, kompanije i pojedinci rade šale, lažne vesti, ili iznenađujuće promocije kako bi zabavili ljude. Internet je posebno pogodan za ovakve aktivnosti, jer se šale mogu brzo širiti putem društvenih mreža i web stranica.

Važno je napomenuti da je bitno da šale budu bezazlene i da ne povređuju ili vređaju druge ljude. Prvi april je prilika za širenje pozitivne energije i smeha, a ne za nanošenje štete ili izazivanje neprijatnosti. U današnjem svetu punom stresa i brzih promena, Dan šale može biti prilika za malo opuštanja i zajedničkog smeha.

Podeli