Danas je Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu. Ovim danom završava se i petrovski post. Petrovdan je slava pekara i ribara, ali i slava mnogobrojnih porodica, česti su i vašari na današnji dan.

Crkva Sv. Prokopija, foto: Marko Miladinović, Prokupačke vesti
Crkva Sv. Prokopija, foto: Marko Miladinović, Prokupačke vesti

Za Petrovdan vezuju se brojni običaji, a prema verovanju treba da se izgovori molitva kako bi od tog dana sve krenulo na bolje.

„O, Preslavni apostoli Petre i Pavle, vi ste sav evanđelski put od zemlje do neba nezadrživo prešli, jer vas na njemu ne mogaše zaustaviti, niti sa njega skrenuti: nikakva nevolja, nikakva muka, nikakva tuga, nikakva patnja, nikakvo stradanje, nikakvo gonjenje, nikakva pretnja, nikakva opasnost, nikakav strah, nikakav mač, nikakvo mučenje, nikakva smrt.

Pomozite i nama grešnima da taj sveti put nepostiđeno pređemo i u Carstvo Nebesko uđemo. Radi Gospoda Hrista vi ste sve ostavili, ali ste zato Njega dobili, Njega — Jedinog istinitog Boga neba i zemlje, a sa Njim i sva bogatstva Njegova: Večnu Božansku Istinu, Večnu Božansku Pravdu, Večnu Božansku Ljubav, Večni Božanski Život.

Za vernike Pravoslavne crkve (SPC) 24. juna 2019. godine počinje Petrovski post koji će trajati do Petrovdana, 12. jula.

Petrovski post naziva se još i apostolski, počinje prvog ponedjeljka poslije Duhovske nedjelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji SPC slavi 12. jula.

Podeli